Waterbed verwarming vervangen

Een waterbed verwarming vervangen doe je zo

Het verwarmingselement is een essentieel onderdeel van het waterbed. De waterbedverwarming regelt namelijk de temperatuur van het water in het matras, zodat er tijdens het slapen geen warmte aan uw lichaam onttrokken wordt. Een defect verwarmingselement moet dan ook zo snel mogelijk vervangen worden.

Het vervangen van de verwarming is een eenvoudige klus die u makkelijk zelf kunt uitvoeren. Hou er wel rekening mee dat u er voldoende tijd voor moet uittrekken. Om het nieuwe verwarmingselement juist te kunnen plaatsen, moet het hele matras namelijk leeggepompt worden.

Bij La Luna waterbedden willen we onze klanten zo goed mogelijk van dienst zijn en we hebben dan ook een handig en duidelijk stappenplan opgesteld. Aan de hand van dit schema kunt u het verwarmingselement eenvoudig zelf vervangen.

Hoe lang gaat het verwarmingselement van een waterbed mee?

Het verwarmingselement van een waterbed gaat meestal even lang mee als het watermatras zelf, namelijk tussen de 8-10 jaar. Na een achttal jaar daalt de kwaliteit van de waterbedverwarming aanzienlijk. Het verwarmingselement moet heel wat harder werken om hetzelfde resultaat te bereiken. Er wordt dan ook beduidend meer energie verbruikt en uw stroomkosten zullen sterk stijgen.

Wat heeft u nodig om het verwarmingselement te vervangen?

 • Een ontluchtingspomp
 • Een waterpomp
 • Een vulset
 • Een boormachine

Stappenplan om uw waterbedverwarming zelf te vervangen

Een waterbedverwarming vervangen is niet moeilijk. Hieronder vindt u een duidelijk stappenplan, zodat u het verwarmingselement snel en correct kan vervangen.

Stap 1: Schakel de verwarming uit

Eerst en vooral moet u de stekker van uw waterbedverwarming uit het stopcontact trekken. Vervolgens ontkoppelt u, indien mogelijk, de thermostaat van het verwarmingselement. Op deze manier kan u het snoer later eenvoudig door de opening van de tijk halen.

Stap 2: Pomp het waterbed leeg

Gebruik zeker een waterpomp om het matras leeg te pompen. Op deze manier bent u zeker dat het matras volledig leeggepompt wordt. Bovendien zuigt de waterpomp de matras ook meteen vacuüm, zodat de stabilisatiematten niet kunnen verschuiven. Bij een duo-systeem maakt u beide matrassen het best tegelijkertijd leeg.

Stap 3: Vouw het watermatras op en verwijder de matras uit het waterbed

Vouw het matras maximaal drie keer op. Til hem vervolgens voorzichtig uit het bed en bewaar het matras op een veilige plek waar ze niet beschadigd kan worden.

Stap 4: Maak de veiligheidsvoering los van de schuimranden

Verwijder, indien nodig, de veiligheidsvoering van de schuimranden en vouw de voering netjes op. Afhankelijk van het type waterbed kan het zijn dat u ook de schuimranden moet verwijderen. Hiervoor raadpleegt u best de handleiding die specifiek voor uw type waterbed is opgesteld.

Vervolgens haalt u het snoer door de opening van de tijk en verwijdert u het defecte verwarmingselement. Plaats nu de nieuwe waterbed verwarming. Ook hier kan u best de thermostaat van het verwarmingselement ontkoppelen om het snoer eenvoudig door de opening van de tijk te halen.

Test het verwarmingselement vervolgens even uit door de stekker weer in het stopcontact te steken. Werkt alles naar behoren en liggen de verwarmingselementen op de juiste plaats? Schakel de verwarming dan weer uit, zodat u veilig de rest van het waterbed kan opbouwen.

Stap 5: Bevestig de veiligheidsvoering

Indien u de schuimranden en/of de veiligheidsvoering heeft verwijderd, moet u deze nu weer bevestigen. Meer details vindt u in de handleiding van het waterbed. Let er goed op dat de veiligheidsvoering volledig rond de hoeken van het bed gevouwen wordt en bevestig de voering stevig.

Stap 6: Plaats uw watermatras

Als u voor een duo-systeem gekozen hebt, moet u eerst de thermische scheidingswand plaatsen. Vervolgens legt u de matrassen in het waterbed. Let erop dat de vultuit zich aan het voetenuiteinde van het bed bevindt. Om de linker- en de rechterkant van het bed te bepalen, gaat u aan voeteneinde van het bed staan en kijkt u richting het hoofdeinde.

Stap 7: Vul de watermatras

Om het watermatras te vullen, heeft u de vulset nodig die bij het waterbed geleverd wordt. We raden u aan steeds handwarm water te gebruiken. Zo zorgt u er namelijk voor dat het water niet te veel tijd nodig heeft om op temperatuur te komen.

Stap 8: Ontlucht het matras

Tijdens het vullen komt er altijd wat lucht in de matras terecht. Met een ontluchtingspomp verwijdert u de lucht eenvoudig uit het matras. Op deze manier heeft u geen last van vervelende klotsgeluiden en krijgen schimmels en bacteriën geen kans om zich te ontwikkelen.

Hoe kan u op de stroomkosten van uw waterbedverwarming besparen?

Het is erg belangrijk dat u de waterbedverwarming op geen enkel moment uitschakelt. Om zo weinig mogelijk stroom te verbruiken, laat u het verwarmingselement ‘s ochtends of tijdens uw vakanties gewoon aanstaan. Eenmaal u de verwarming uitschakelt, daalt de temperatuur van het water namelijk zeer snel. Er is vervolgens erg veel energie nodig om het water weer op de ideale temperatuur te krijgen. De verwarming zal dan ook veel meer stroom verbruiken als ze uitgeschakeld wordt dan wanneer u de verwarming gewoon laat aanstaan.

Als u het waterbed voor een lange periode niet gebruikt, is het een goed idee om de temperatuur van het water iets lager in te stellen en een deken op het bed te leggen. Dekens werken namelijk isolerend en zorgen er dan ook voor dat het waterbed zijn temperatuur behoudt.

Besteed het vervangen van het verwarmingselement aan La Luna Waterbedden uit

Zoals u ziet, is het vervangen van de waterbedverwarming erg eenvoudig. Heeft u echter twee linkerhanden of kan u niet voldoende tijd vrijmaken? Neem dan contact op met onze montageservice. Bij La Luna Waterbedden beschikken we namelijk over ervaren monteurs die het verwarmingselement snel en professioneel vervangen. Bovendien kunnen ze u handige tips geven om langer van uw waterbed te genieten.

Wilt u gebruik maken van onze montageservice of hebt u vragen over het vervangen van uw waterbedverwarming? Twijfel dan niet langer en neem meteen contact met ons op. Onze specialisten staan op elk moment klaar om u de nodige info te verschaffen.

Onze voordelen

 • Snelle waterbed reparaties
 • Verzending met eigen vervoer
 • Betaal eenvoudig met iDeal
 • Eigen servicedienst
 • Goede garantie
 • Prima voorwaarden
 • Showroom waar u kunt proefliggen
Elke dag bereikbaar
7:00 tot 22:00 uur

Contactformulier

Chat openen
Beste klant,

Bedankt dat u onze website bezoekt. Heeft u vragen over één van onze producten of wilt u een afspraak in onze showroom inplannen, laat dit dan aan ons weten via WhatsApp. Wij staan u graag te woord.

Met vriendelijke groeten,

Roel Bruinsma
La Luna Waterbedden